Thee-eieren Collectie Rita Schipper

Een collectie om trots op te zijn! Op deze pagina en de onderstaande links is de gehele collectie thee-eieren te bewonderen van

Rita Schipper

Op 14 augustus 2014 kreeg ik deze prachtige collectie van 272 thee-eieren beschikbaar. De hieronder afgebeelde 19 zilveren en verzilverde thee-eieren zijn bij de familie gebleven.
Rita zelf is niet meer onder ons, maar haar zorgvuldig uitgebouwde verzameling zal hier zichtbaar blijven.
Ter nagedachtenis aan een ware verzamelaar.

Met respectvolle groet,
Johan van de Ven
verzamelaar

De thee-eieren verzameling van

Rita Schipper

Mijn echtgenote Rita Schipper-van der Voorde (geb.1944) begon eind 70er/begin 80er jaren thee-eieren te verzamelen. Ze is dit tot haar ziekte en overlijden in 2008 blijven doen.

Het begin was bescheiden: speuren bij de huishoudelijke artikelen, in speciale theewinkels en op rommelmarkten. Maar als ik voor mijn werk in het buitenland was moest ik altijd wel even een warenhuis in om zo mogelijk bijzondere modellen te scoren.

Wat later kwamen daar ook de antiquairs bij die vaak met theezeefjes kwamen aanzetten, omdat ze niet precies begrepen wat thee-eieren waren. Veel vakanties gingen naar Frankrijk, waar de brocanteurs soms helemaal niet wisten waar je het over had. Dan waren Engeland, Schotland, Wales en Ierland betere jachtterreinen. Vooral de charity shops hadden nog wel eens wat onder in een doos zitten.

In de Engelstalige gebieden (later kwamen daar ook de Verenigde Staten en Canada bij) ontdekten we vooral in antiekwinkels de zilveren en antieke thee-eieren van soms meer dan 100 jaar oud, meestal helaas ook met een stevig prijskaartje. Van veel van die zilveren eieren herinner ik mij ook de aanschaf. Bijvoorbeeld een zilveren lepelvormige van Tiffany in New Orleans.
Na lang aarzelen vanwege de prijs besloten we dat je zoiets maar één keer tegenkomt. Buiten wachtte de bonus in de vorm van een parkeerbon in een overigens totaal lege straat met inderdaad een rij parkeermeters. (Kostte nog het meeste moeite om die betaald te krijgen.)

In de begintijd van eBay was kopen vooral in de USA spannend. Je bleef laat op om te voorkomen dat er op het laatste moment nog een tegenbod kwam. Met de komst van automatische biedsystemen en zeer commerciële prijzen was de lol er later een beetje af. Maar nog steeds moesten alle rommelmarkten, verzamelbeurzen en antiquairs bezocht worden. Mijn vrouw kon trouwens stevig onderhandelen, maar dan ging ik als het kon buiten gehoorsafstand staan.

Na mijn verhuizing in 2009 zijn alle eieren in een grote doos in de garage terechtgekomen. Het leek mij het beste een keer een andere verzamelaar te zoeken die het geheel op waarde zou schatten. Het vinden van de website van Johan van de Ven kwam op het juiste moment.

De verzameling is bij hem in goede handen en hij begrijpt dat ik, mede in overleg met mijn dochters, een twintigtal bijzondere exemplaren als aandenken bewaar.

Gert Schipper
September 2014